donderdag 31 maart 2011

Homoloog Recombinatie Defect

Hallo allemaal,

Inmiddels begint het een gewoonte te worden, maar wederom schrijf ik een stukje voor Grace. Dit komt omdat Grace, nadat ze vandaag haar 3e chemo toegediend heeft gekregen, thuis (na het eten) maar weer gelijk is gaan slapen. Zojuist heb ik haar nog even wakker gemaakt voor wat medicijnen en nu slaapt ze hoop ik weer lekker verder.
Het prikken voor het infuus ging vandaag een stuk beter. Ditmaal kreeg Grace gelijk die zuster die het ook de vorige keer lukte om haar goed te prikken. Dat was voor Grace alweer een hele opluchting. Het toedienen verliep ook prima en 2 uur later konden we naar huis.

Nu was dat natuurlijk niet het enige wat op het programma stond vandaag. Om te beginnen moest Grace bloed prikken. Dit om weer te kijken of het bloed van Grace al weer in de juiste conditie verkeerde om die 3e chemo te ontvangen. Vreemd genoeg moest Grace vandaag ook urine afstaan. Dat was voor het eerst en dus vroegen we naar het waarom. Het bleek te gaan om een zwangerschapstest. Grace mag nu niet zwanger raken en standaard kijken ze op een gegeven moment of dit niet per ongeluk toch het geval is.

Na een klein hapje te hebben gegeten hadden we een gesprek met de Internist. Zij was daar vandaag overigens voor het laatst. Tijdens dit gesprek heeft ze de tumor van Grace nog even onderzocht en ze kon duidelijk voelen dat deze kleiner was geworden. Fijn!

Naast de reguliere onderzoeken en behandeling van Grace, heeft Grace ook toestemming gegeven voor onderzoek van algemeen belang. Zo hebben ze de DNA van de tumor van Grace ook onderzocht om te zien of deze een reparatiestoornis heeft (homoloog recombinatie defect) en dat bleek het geval. Het DNA van Grace zelf kent dit reparatiedefect niet en hierdoor is het voor Grace mogelijk om deel te nemen aan een behandeling die zich op dit moment nog in een experimentele fase bevind. Hierbij zou de volgende (4e) chemo nog dezelfde zijn, maar daarna zouden dan 2 andere behandelingen volgen met stoffen die DNA afbreken.

Ter info; Bij de chemo die Grace nu krijgt doen de gifstoffen zich voor als soort van nep-bouwstenen voor het lichaam. Nadat het lichaam deze nep-stenen volop heeft gebruikt voor het bouwen van nieuwe cellen (zowel voor die tumor als bijvoorbeeld voor haren en botten), vallen ze weer uit elkaar en breken zo die cellen af. En omdat kankercellen sneller groeien dan normale cellen, gebruiken ze meer bouwstenen en vallen daardoor dus ook sneller uiteen.

Maar met die andere (experimentele) behandeling krijg je dus geen nep-bouwstenen toegediend, maar simpelweg vergif dat DNA afbreekt. En nu blijkt dus dat het DNA van die tumor van Grace zich niet goed kan repareren c.q. herstellen en het DNA van Grace zelf kan dit wel. Waardoor dus uiteindelijk die tumor (incl. mogelijke micro-uitzaaiingen) het onderspit zal gaan delven.

Dat was even technisch, maar waarom zouden we voor deze andere aanpak willen kiezen? Dit heeft puur en alleen te maken met overlevingskansen. Hoewel het allemaal nog experimenteel is, is uit onderzoeken uit het verleden (die overeenkwamen met deze behandeling) gebleken dat je meer kans hebt om na 5 jaar nog steeds helemaal schoon te zijn. Daarbij was toen een stijging te zien van 58% naar 71% ziektevrije overleving. Bij de triple negative borstkanker van Grace is dit 40%, dus het zou mooi zijn als ze ook daar wat procenten bovenop zouden weten te krijgen met die nieuwe vorm van behandelen.

Nu betekent kiezen voor meedoen met dit experiment niet automatisch dat je ook zult deelnemen. Na ja te hebben gezegd (en een contract te hebben getekend) gaat een computer loten welke behandeling je zult krijgen. Tenslotte kan je alleen maar zien of een nieuw behandelplan effect heeft, als je daarnaast voldoende mensen volgt die niet deelnemen.

Of Grace wil deelnemen weten we nog niet. De behandeling is een stuk intensiever. Je moet vaker naar het ziekenhuis en ze zal ook korte perioden moeten worden opgenomen. En hebben we bij de huidige chemokuren nog een hele kleine kans dat Grace over een paar jaar nog zwanger zou kunnen worden, die kans is dan 100% voorbij. Nog maar heel even over nadenken dus.

Bedankt voor het lezen en groetjes!
JP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten