maandag 21 februari 2011

Schildwachtklierprocedure (deel I)

Hoi,

Lange en daardoor vermoeiende dag weer. 's Ochtends vroeg eerst Yuna weggebracht en toen weer naar het AVL. We kregen eerst nog een keer uitleg wat er zou gaan gebeuren en voor vandaag en morgen was dat de schildwachtklierprocedure. Ook wel poortwachtklierprocedure of sentinel node procedure (allemaal heltzelfde eigenlijk). Ze vertelde waar de klieren voor nodig waren in het lichaam (afvoeren van vuil en vocht) en ook dat elk mens een verschillend aantal van die klieren heeft. Zo kunnen er in de oksel bijvoorbeeld 8 tot 12 klieren zitten. Het nadeel van de klieren die in verbinding staan met de tumor is, dat de tumorcellen ook gebruik kunnen maken van deze verbinding en zich dus zo door het lichaam kunnen verspreiden. Vroeger namen ze nog alle klieren in de buurt van de tumor weg, maar tegenwoordig proberen ze alleen die weg te halen die echt in verbinding staan met de tumor. En daar staat deze procedure dus voor. Het staat ook op de site van AVL en zo gebeurde het ook vandaag bij mij:

Sentinel node voor borstkanker

U ligt met ontblote borst op de onderzoekstafel, dit kan afhankelijk van de vraagstelling op de afdeling Nucleaire geneeskunde zijn of op de afdeling Radiologie. U krijgt een injectie van de nucleair geneeskundige met een kleine hoeveelheid radioactieve stof welke in de tumor gespoten wordt. Na ca. 10 minuten worden de foto’s gemaakt. Daarna komt u na 2 uur en 4 uur  terug op de afdeling nucleaire geneeskunde om deze foto’s te herhalen. Tussen de onderzoeken door mag u van de afdeling weg, zodra het tijd is voor de volgende serie foto’s kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De medisch nucleair werker komt u vanzelf ophalen.  Er worden per keer 2 paar foto’s gemaakt, welke 5 minuten duren. Er wordt een foto in buikligging en 1 foto in rugligging gemaakt. De camera zal gedurende de opnamen vlak bij u staan. Het is de bedoeling dat u tijdens het onderzoek de instructies van de medisch nucleair werker opvolgt. Verder zal de Medisch nucleair werker tijdens het onderzoek continu in de kamer aanwezig zijn. Na de foto’s 4 uur na injectie zal de nucleair geneeskundige de gevonden lymfeklier(en) aantekenen op de huid. U mag daarna plaatsnemen in de wachtkamer terwijl de foto’s worden afgedrukt, waarna u deze kan afgeven bij de balie op de 5de etage.

Bij mij hadden ze nog een extra 3D foto gemaakt omdat 1 van de klieren niet goed te zien was. Er lichtte 3 klieren bij mij op in elk geval. 1 in de oksel en 2 dicht bij het borstbeen zei de arts. Meer konden ze niet zeggen, want de chirurg beslist uiteindelijk hoeveel klieren er uitgehaald moeten worden. Bij het brengen van de foto's naar de afdeling chirurgie zeiden ze dat mijn chirurg niet op de maandag werkte, maar dat we haar wel voor de operatie nog even zouden ontmoeten. Mijn operatie staat voor morgen om 8 uur 's ochtends gepland. Om 7 uur moeten we al aanwezig zijn. Ben wel blij dat het zo vroeg is. Yuna blijft daarom bij opa & oma slapen. Ik ga zo slapen, morgen vroeg opstaan. Morgen dus deel II.

Groetjes,
Grace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten