donderdag 10 februari 2011

Uitslag MRI en voorlopig behandelplan

Hoi,

Vandaag zouden we dan eindelijk de uitslag van de MRI-scan krijgen en gelukkig zag het er goed uit. Rond de tumor waren geen uitzaaiingen waarneembaar. Maar er kwam daarna weer een stroom van nieuwe informatie op ons af. Er is inderdaad voorgesteld als behandelplan om eerst aan chemo te beginnen en daarna de operatie. Chemo voor ongeveer 2 maanden en daarna de tumor verwijderen. Maar voordat we daar aan konden beginnen, moeten er toch nog eerst weer allerlei aanvullende onderzoeken gepleegd worden. De MRI-scan mag er dan wel goed uitzien, maar er kunnen nog wel micro-uitzaaiingen zijn door het hele lichaam. Om te zien of dat zo is en eventueel hoe ver, gaan ze de volgende onderzoeken doen:

    * lever echo;
    * echo op de tumor met biopsie en markering plaatsen, ze gaan weer een stukje tumor uithalen om te bepalen of de tumor hormoon- en/of eiwit gevoelig is. Dat is tijdens die eerste biopsie niet bekeken en het materiaal van die eerste biopsie kon niet opnieuw worden gebruikt. Daarna gaan ze gelijk ook weer iets inbrengen in de tumor, een marker. Een radioactief jodium zaadje of zoiets. Dit doen ze omdat soms de tumor niet meer goed te vinden is na de chemo, en met die markering kunnen ze de rest van de tumor nog wel goed vinden en weghalen bij de operatie;
    * long foto
    * ECG hartfilmpje, ze gaan kijken hoeveel mijn hart kan hebben (je wordt zwak van die chemo)
    * bloedafname
    * botscan
    * PET-scan
    * ejectiefractie (nog een hartspieronderzoek)
    * lymfe-operatie. Ze gaan de klieren waarvandaan de tumor zijn "voeding" krijgt opsporen en operatief verwijderen, maar dus nog niet de tumor zelf.

En als al deze onderzoeken en ingrepen gedaan zijn, dan pas kan ik beginnen met de chemo. Dus de komende +/- 3 weken ben ik met deze onderzoeken bezig. Ik heb bij het voorlichtingsbureau nog foldertjes gehaald over pruiken of hoofddoekjes. Ja, ik zal door de chemo al mijn haar verliezen voor ongeveer driekwart jaar.

We zouden de planning per e-mail morgen ontvangen, maar kreeg nadat we Yuna gehaald hadden gelijk een belletje dat er al voor morgen 2 afspraken gepland staan.

Het gaat inderdaad als een achtbaan, je stapt erin en het gaat alsmaar door. En dat is aan de ene kant ook best fijn dat alles snel gaat. Geen tijd meer om na te denken.

Groetjes,
Grace

1 opmerking:

  1. Lieve Grace,

    Heel veel succes de komende periode. Het is goed te horen dat het AVL grondig te werk gaat, al betekent dat veel onderzoeken en wachten op de uitslag. We zullen veel aan je denken.

    Liefs Seb en Natacha

    BeantwoordenVerwijderen