donderdag 21 april 2011

Gesprek met de chirurg

Beste lezer(s),

Gisteren hadden we dus het gesprek met de chirurg. Hier werd nog eens benadrukt hoe succesvol de chemotherapie verloopt. De tumor is echt aan het verdwijnen. Zou Grace niet de erfelijke aanleg hebben gehad voor borst- en eierstokkanker, dan hadden we waarschijnlijk kunnen volstaan met een borstsparende operatie. Helaas heeft Grace alleen wel die gen-mutatie BRCA1. En hoewel de huidige borstkanker van Grace dus netjes op zijn retour lijkt te zijn, zal in het resterende borstweefsel altijd die grote kans op een nieuwe kanker aanwezig blijven. Een kans zo groot dat het advies van de chirurg dan ook was om beide borsten wel te gaan verwijderen. Daarnaast zou ze dan ook gelijk de resterende lymfeklieren uit de linker oksel verwijderen. Grace heeft aangegeven dit advies op te willen volgen.

Nu willen ze het zo gaan doen dat ze dan direct na het verwijderen van al het borstweefsel en die lymfeklieren, twee implantaten gaan inbrengen. Dus eerst doet de ene chirurg zijn 'ding' zeg maar en dan direct daarna is een plastisch chirurg aan de beurt om een borstreconstructie uit te voeren. Of hierbij de tepels nog behouden kunnen worden gaan we nog bespreken met de plastisch chirurg, ergens begin mei. De operatie zal halverwege juni zijn.

Omdat er nu niet borstbesparend wordt ingegrepen en ook alle lymfeklieren worden verwijderd uit de oksel, hoeft Grace daarna misschien niet te worden bestraald. Dit zullen we enige tijd na de operatie te horen krijgen, omdat ze dan kunnen zeggen of er in het resterende borstweefsel nog kankercellen aanwezig waren.
Daar de gen-mutatie BRCA1 ook verantwoordelijk is voor eierstokkanker, zal in een later stadium ook een operatie worden gepland om de eierstokken en eileiders te verwijderen. Maar dat heeft nu minder urgentie.

Inmiddels is Grace de 4e chemo weer een beetje teboven. Deze keer viel het haar veel zwaarder dan eerdere keren. Naast de vermoeidheid had Grace problemen haar medicijnen binnen te houden en was dus eigenlijk doorlopend misselijk. Als je de medicijnen tegen die misselijkheid niet binnen kan houden, dan loop je dus constant achter de feiten aan. Vele uren op een krukje in de badkamer dus. Nog twee keer die ellende en dan hopelijk nooit weer.

Onze Toyota, waar Grace een aanrijding mee heeft gehad, is ook herstellende. Voor iets meer dan 2.500 euri moet hij er weer puik uit gaan zien.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer.
Groetjes van mij en Grace, JP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten