maandag 20 juni 2011

Operatie(s)

Hallo allemaal,

Sommigen had ik al een beetje op de hoogte gehouden middels wat SMS'jes, maar nu neem ik even de tijd om het blog maar weer eens bij te werken. Afgelopen vrijdag is Grace dus geopereerd. De dag ervoor waren we al in het ziekenhuis bij de plastisch chirurg om op haar huid af te laten tekenen waar ze zouden gaan snijden en waar ze haar implantaten moesten gaan positioneren.

Tijdens de operatie hebben ze de tepels verwijderd en de daardoor ontstane opening nog wat groter gemaakt door richting de oksel nog wat verder te snijden. Via die gaten (kon geen prettiger woord bedenken) zijn ze toen haar borsten gaan leegmaken en hebben ze dus al het borstweefsel verwijderd. Dit moet heel nauwkeurig gebeuren, zodat er echt niets van dat weefsel achterblijft. In een heel klein restje van dat weefsel zou weer een nieuwe kanker kunnen ontstaan en dan zou alles voor niets zijn geweest. Ook hebben ze weer haar linker oksel opengemaakt (was al eens open geweest voor de schildwachtklierprocedure) en hebben ze daar al haar lymfeklieren verwijderd. Een zogenaamd okseltoilet.

Dit was het moment dat de chirurg klaar was met zijn werk en de plastisch chirurg het overnam. Deze heeft vervolgens de borstspieren los gemaakt en voor een deel de protheses daaronder geschoven. Zodoende krijg je een beetje meer een natuurlijk verloop/vorm van de borst van boven naar beneden gezien. Deze borstspieren zijn toen vastgezet aan huid en moeten van daaruit weer gaan vastgroeien. Vervolgens hebben ze een drietal drains geplaatst. Twee voor het afvoeren van het vocht uit haar borsten en een voor het afvoeren van het vocht uit de oksel.

Al met al heeft deze operatie ongeveer 3,5 uur geduurd. Om 11:45 uur was ze opgehaald van haar kamer en nadat Grace weer voldoende wakker was werd ze omstreeks 18:00 uur teruggebracht op haar kamer.

Grace heeft een kamer voor haarzelf en dat is wel fijn. Hierdoor mag ik (in overleg met de verpleging) ook buiten de bezoekuren bij Grace langskomen. Wat vooral handig is nu Yuna weer naar school moet. 

Een risico bij deze operatie was dat de huid van de borsten niet voldoende in staat zou zijn om zichzelf te voorzien van doorbloeding. Je kan je voorstellen dat er maar een heel dun laagje huid over die protheses ligt. Normaal werd die huid van bloed voorzien vanuit bloedvaten in het borstweefsel. Dat borstweefsel is er nu niet meer en dus moet de huid zelf gaan zorgen voor die doorbloeding. Het lichaam is zelf in staat om andere vaten te gaan gebruiken die de borsthuid dan van bloed gaan voorzien. Helaas lukt dit niet altijd en helaas voor Grace is dit ook niet helemaal goed gelukt. Op de linkerborst is vandaag toch een stukje huid gevonden dat geen bloed kreeg. Dit stukje (ter grootte van een Euro) gaat dan dood en ontstaat er een gat. Dus op dit moment is Grace weer onder narcose en wordt ze weer geopereerd. Deze ingreep is natuurlijk veel kleiner en duurt minder lang, maar Grace baalt wel enorm. Ze wil natuurlijk zo snel mogelijk naar huis en dat zit er nu nog even niet in.

Ik bedank jullie allemaal voor het lezen en ook wil ik iedereen bedanken die Grace weer een hart onder de riem hebben gestoken middels een kaartje of bloemetje. Grace (en ik ook natuurlijk) waardeert het enorm.

Ik hoop het blog weer snel te kunnen voorzien van een gunstige update over Grace.

Groetjes, Jan-Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten